Onderzoek de taak- en rolverdeling binnen het team
Een team dat lekker loopt gaat creatief om met de taakverdeling. Natuurlijk heeft ieder zijn specialisme, waar het team als geheel baat bij heeft als deze ervaring exclusief door die persoon wordt ingezet. De IT-specialist is het minste tijd kwijt met het onderhoud van de automatisering, bijvoorbeeld.
Er zijn in een project echter ook werkzaamheden die niet voorbehouden zijn aan bepaalde professionals. Waarom de projectleider de vergaderingen laten leiden, als een ander teamlid hierin een natuurlijk talent heeft? Je kunt zelfs experimenteren met een wisselend voorzitterschap.
Medewerkers raken meer betrokken als zijzelf de eindverantwoording hebben over een project. Iemand voelt zich groeien als hij/zij een grote opdrachtgever binnenhaalt op individuele kwaliteiten. Op het moment dat deze taken niet worden vastgepind aan één functie, stappen medewerkers naar voren om die taken met hogere teamstatus op te pakken. Het is een taakverrijking die medewerkers op hun cv zetten. Daarnaast ontlast het de leidinggevende.
Een medewerker die enthousiast reageert op de taakstelling voelt zich uitgedaagd, werkt graag met plezier over en is productief in de rol naar het team. Een team vol medewerkers met de juiste taakstellingen en rolverdelingen heeft weinig verzuim.
Een goede reden voor een zelfonderzoek naar taak- en rolverdeling. Een team oordeelt zo zelf waar de taken liggen, wie deze met het meeste plezier oppakt, wat de kosten en de baten zijn… De uitdaging is om een teamtaak een waarde mee te geven die de rol van het gehele team onderstreept.